Русия продължава да изпълнява задълженията си по договорите за доставка

...
 Русия продължава да изпълнява задълженията си по договорите за доставка
Коментари Харесай

Природният газ в Европа продължи да поевтинява и по време на търговията в четвъртък

 

Русия продължава да извършва отговорностите си по договорите за доставка на природен газ в Европа, съобщи и съветският президент Владимир Путин на днешното съвещание на държавното управление, в което се включи посредством видеоконферентна връзка.

 

Природният газ в Европа продължи да поевтинява и по време на търговията в четвъртък, достигайки равнища към 130 евро за мегават час за пръв път в границите на месец март.

Ценовият спад е реалност, защото не престават да отслабват опасенията за редуциране или даже прекъсване на съветските газови доставки за Европа макар продължаващата военна инвазия в Украйна.

По-рано в четвъртък съветският газов колос " Газпром " съобщи, че износът за Европа, преминаващ през засегнатата от войната страна, е постоянен и в сходство с поръчките на клиентите, предава БНР.

Междувременно държавните управления в Европейски Съюз приготвят проекти за изключителни обстановки при положение, че доставките на природен газ бъдат спрени, като тази към този момент във Версай европейските водачи разискват оферти от Европейска комисия проект за понижаване на зависимостта си от Русия с две трети до края на 2022 година Вчера пък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че Европейски Съюз разполага с задоволително полутечен природен газ за останалата част от зимата.

Всичко това способства за днешното ново поевтиняване на синьото гориво с близо 15% към 133 евро за мегаватчас, като фючърсите на нидерландския газов хъб TTF даже за малко удариха ценово дъно към 120,60 евро - най-ниско равнище от 28-ми февруари насам. Така единствено в границите на три дни цената на европейския газ върна внезапно от рекордния връх от 345 евро за мегаватчас, доближат по време на търговията в понеделник.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР